Run. Mix. Burn!

Tuesday 19 January 2016

Report: Larian Giant 10km

Tarikh: 17 Januari 2016 | Ahad | 7:30am
Tempat: Giant, Sungai Petani
Jarak: Terbuka Lelaki 10km. 9th. 48.37mins

Acara pembuka 2016 bagi aku. Ikut perancangan asal, ia diadakan pada November 2015. Tapi di tunda pada 30/1 kemudian di tukar kali kedua pada 17/1 - hari ni.

Kategori yang tawarkan.. kurang menarik. Cuma 6 - Sek.Rendah lelaki+perempuan, Sek.Menengah lelaki+perempuan, Terbuka lelaki+wanita. Jenuh! nak ligan set2 muda dan geng veteran yang bertahun-tahun berlari.

Medal?.. cuma top10 sahaja. Manakala penamat top 5 bagi setiap kategori ada hadiah wang tunai. Yuran pendaftaran.. RM35 boleh tahan harganya. Cuma diberi sehelai t'shirt.

Aku daftar untuk meramaikan dan memeriahkan majlis sebab dekat dengan rumah.

Giant - Starting line. 645am
Larian Giant 10km
Rakan sekerja yang ambil bahagian

Suasana pagi tu cukop meriah dengan kehadiran peserta kanak-kanak sekolah rendah dan menengah bersama cikgu pengiring. Depa pakat-pakat stretching reramai. Meja pendaftaran masih dibuka pada peserta yang tak sempat pick-up baju dan bib#.

Terbuka lelaki+wanita, tak berapa kerat yang ambil bahagian. Mungkin disebabkan ada 2 acara yang lain pada tarikh yang sama seperti di Pengkalan Hulu - Border Run dan Penang - Pisang Relay yang ternyata memang mendapat sambutan ramai setiap tahun.

Bagi terbuka wanita rasanya hadiah yang tawarkan lebih banyak berbanding jumlah penyertaan. Mai jalan kaki pon boleh dapat hadiah wang tunai :)

Peringkat mula, aku dan 4orang kawan lari bersama - sekelompok. KM3, Aku+Azuan tekan sikit kejar rakan dihadapan.

U-turn
U-turn pada simpang empat Sungai Jagung - Penghulu Him menuju ke Giant semula, kita-orang bersependapat kelibat water-station memang tiada kelihatan. Bagi yang biasa berlari, 10km mungkin tak perlu minum air tapi bagi pelajar sekolah menengah atau peserta bermusim mungkin hadapi masalah.

Aku cuma berharap depa berlari bawa wang dan boleh singgah minum stesen minyak Petronas di Taman Seri Nilam yang terletak ditengah-tengah laluan 5km.

KM8, rasanya aku+Azuan sama2 tercunggap untuk kekalkan pace bawah 5mins. Melihatkan tiada saingan dari belakang, kitaorang maintain rentak larian bersama hingga ke garian penamat.

Tamat
Rupanya acara ni ada ditawarkan finisher medal untuk semua. Bagi penamat top10 satu lagi medal diberikan - Top10 dapat 2 medal :) Ingatkan depa bagi voucher beli-belah untuk shopping di Giant.. meleset. Cabutan bertuah pon tak ada..

Majlis selesai secara ringkas sebaik peserta akhir sampai dan penyampaian hadiah bagi top10 semua kategori selesai, tiada ucapan-ucapan yang meleret.

Klik untuk keputusan rasmi.

Larian Giant 10km
Larian Giant 10km
200meter ke garis penamat. Pacing bersama Azuan
Larian Giant 10km
Larian Giant 10km
Pekarangan parkir Giant
Larian Giant 10km
Larian Giant 10km
Jesmi dan Mie
Larian Giant 10km
Samsul, Azuan, Haris dan Haris
Larian Giant 10km
Doktor Amin
Larian Giant 10km
Larian Giant 10km
9th :) Larian Giant 10km

Labels:

0 Comments:
Did You Enjoy this Post? Subscribe to Run.Mix.Burn!Post a Comment

<< Home