Run. Mix. Burn!

Tuesday, 4 October 2016

Report: Khanom Marathon 2016

Tarikh: 25 September 2016
Tempat: Khanom, Nakorn Si Thammarat
Jarak: 42km | 4:49.59 | Kategori 33/104

Khanom yang terletak di utara daerah Nakorn Si Tammarat. Kira2 60km ke Suratthani atau hampir 4-5jam pemanduan dari Padang Besar. Terkenal dengan hamparan pantai sejauh 9km dan ikan lumba2 pink. Antara pantai yang terkenal adalah Nai Plao iaitu lokasi pendaftaran Khanom Marathon.

Khanom Marathon 2016

Penganjuran ke2 untuk 2016. Dok rancang nak pi tahun lepas. Tapi ada aral pada saat akhir nak pi. Tahun ni, aku rancang beberapa bulan awal. Dok tengok gambar2 tahun lepas memang sempoi baca review dia. Ditambah racun oleh rakan Azzurie serta sokongan daripada Aznan, Azuan, Hafiz, John, Kenny, AlexOg, Tan, Seong dan Yeap untuk turut serta.

Transport
1. Komuter ke Padang Besar.
Masing2 naiki KTM komuter train no. 2499 dari stesen yang berdekatan. Kami semua bertemu dalam komuter yang sama dan bergabung dengan Aznan dan John yang terlebih dahulu sampai di Padang Besar.

2. sewa van PdgBesar-Khanom-PdgBesar
Selesai urus passport kitaorang menaiki van yang dipandu oleh travel guide  tempatan En.Karim. Perjalanan mengambil masa 4-5jam kata Karim.

Hari 1: PdgBesar-Khanom
Sarapan pagi di warung kira2 10km sebelum melalui Hatyai dan berhenti minum kopi pi Cowboy Town yang terletak di Phatallung.

Lokasi seperti RR (Rehat dan Rawat) di lebuhraya PLUS. Keunikan lokasi ini dibina seperti pekan Cowboy. Para pekerja juga memakai topi ala koboi sambil menyajikan minuman kopi dan sejuk.

@Khanom.
Sampai sekitar jam 3-4 petang di hotel rasmi Supa Royal Hotel. Kami disambut dengan 2 tong sejuk yang penuh berisi 100Plus - FOC + free flow.. sebelum bergerak ke kaunter pendaftaran.

Pendaftaran berjalan lancar disebabkan aku dah daftar nama/kategori rakan2  melalui email kepada pihak peganjur dua minggu sebelum tu. Difahamkan jumlah peryertaan telah melebihi had dan mendapat sambutan, menyebabkan pihak penganjur terpaksa menutup kategori 5km + 10km kecuali Half + Full marathon - Alex dan Yeap bernasib baik kerana masih berpeluang daftar dalam kategori piliha

@Hotel
100 meter ke persisiran pantai. Cukop cantik. Hotel baru. Bilik baru. Aku tempah terlebih awal dan tuan hotel bersetuju untuk terima bayaran penuh ketika check-in.

@Makan malam.
Warung halal agak sukar dicari sekitar pekan Khanom dan kebetulan malam tu ada pasar malam. Jadi kami dapati ramai peniaga muslim turut menyaji dan menjual pelbagai makanan tempatan seperti nasi kuning, roti, satay seafood dan kuih2-muih - Kitaorang load secukupnya selepas makan malam di warung dengan membeli berbungkus-bungkus makan malam tambahan untuk dikerjakan di bilik hotel.

Hari 2: Lari FM
Laluan agak menarik. Melalui kawasan perkampungan tempatan. Water-station ditempatkan setiap 2km bersama penanda jarak. Ada air mineral manakala pisang dan isotonik dilokasi khusus. Bas tandas bergerak juga disediakan di KM15 dan KM27 - Kalau lari FM di Thailand jangan dok risau pasai ayeq. Depa cukop champion bab ni. Tak perlu bawa water-belt. Cuma ikat supplement seperti gel atau ORS.

10km pertama, pace larian sederhana. Masih berlari secara berkumpulan bersama Kenny, Azuan, Aznan, Tan dan John.

Aku dan Azuan berhenti seketika di KM14 untuk solat subuh. Ketika jam menunjuk 6:30am masa Malaysia.

KM14-26 adalah laluan U-turn. Agak kureng sikit sebab laluan cukop gelap. Tiada lampu jalan. Pihak penganjur memasang beberapa lampu mudah-alih sepanjang laluan perkampungan tempata.

Khanom Marathon 2016

KM27-32 adalah laluan pekan Khanom. Lokasi tempat makan malam semalam. Ketika ni masing2 dah berlari mengikut pace sendiri.

KM32 adalah laluan sepanjang pantai. Banyak resort dan guest-house dibina berhadapan pantai termasuk laluan sebelah hotel kitaorg.

KM35 - Lari atas pantai.
Dok cuak tang part ni. Hampir 3km berlari atas pasir pantai. Koyak pace.. Tapi pihak penganjur amat perihatin.. dijamu air+isotonik sebelum dan selepas berlari di pesisiran pantai.

Masa lari pantai... maki-seranah, beratuih, mengumpat semua ada dalam hati. tapi bila lintas garis penamat dan tengok gambaq2 peserta di pantai.. part ni paling diingati - Sebab ianya Khanom Marathon.

KM40-42, Buah last.. dia kasi bukit. Naik-turun-naik-turun.

Medal dan finisher FM t'shirt - amat menarik dan cantik.

Post-race Meal.
Cuma banyak minum dan taupau ayeq 100Plus saja. Makanan lelain cukop pelbagai tapi was-was. Makan roti hat semalam yang dibeli di pasar malam.

Medal FM kehabisan. Tapi pihak pengajuran ada memohon kemaafan dalam FB sehari sebelum tarikh acara. Bagi Hafiz dan Aznan, mereka terpaksa catatkan alamat rumah. Pengajur berjanji untuk post finisher medal kemudian.

Kesimpulan. Amat-amat di-rekomen-kan untuk datang beramai-ramai sertai Khanom Maraton pada 2017 nanti.

Antara gambar menarik dari pihak penganjur Southern Active.

Gambar ihsan dari Azuan,Kenny,Tan,Johnny,FB@southernactive dan FB@SuratthaniJoggingClub

Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Komuter ke Padang Besar
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Pintu gerbang pekan Khanom
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Mau kencing maneh kalau tak lari
Khanom Marathon 2016
Peracun orang
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Hotel. View mengadap laut.
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Masih dok cuak untuk esok.
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Khanom Marathon 2016
Makan malam dengan Azri
Khanom Marathon 2016
Pasar malam pekan Khanom
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Supper aka carbo loading
Khanom Marathon 2016
Race day..
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Karim. Jurupandu kitaorg
Khanom Marathon 2016
Alex - 10km
Khanom Marathon 2016
Yeap - 10km
Khanom Marathon 2016
Seong - 21km
Khanom Marathon 2016
Kenny Tan - FM
Khanom Marathon 2016
Tan. Marathon pertama - 4:29mins
Khanom Marathon 2016
Azuan - FM
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Iklan.. FM
Khanom Marathon 2016
Johnny - FM
Khanom Marathon 2016
Aznan - FM
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Hafiz
Khanom Marathon 2016
Iklan.. FM finisher
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Ais krim kelapa
Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016 Khanom Marathon 2016
Alex - The Champion.
Khanom Marathon 2016

Labels: , , , ,

0 Comments:
Did You Enjoy this Post? Subscribe to Run.Mix.Burn!



Post a Comment

<< Home