Run. Mix. Burn!

Monday, 27 April 2015

Bib Display

Antara no. bib2 yang menarik.

Paling diingati A012 - marathon pertama, 14 - 60km trail run Sabah Adventure Challenge dan 086 - Powerman Malaysia di Lumut, berlari ditengah hari lit-lit.

Terdapat hampir 200 bib nombor dalam simpan. Boleh kata semua bib racing dan pertandingan masih disimpan elok. Ada juga beberapa event dimana penganjur mohon dikembalikan atau ditukar pada medal.

Lama sudah merancang untuk projek ni, sejak terbaca di runners' world - '23 Cool Race Bib Collections'. Kelmarin tengah hari aku buat sebahagian, bib lelain akan menyusul kemudian terutama dari Thailand.

bib display
bib display

Labels: , ,

Quote of the Day


If you don't go when you want to go, when you do go, you'll find you've gone
- Burt Munro

A world record holder under 1,000cc@295.43kmh land speed. Still stands since 26 August 1967.

The World's Fastest Indian (2005)

Labels:

Saturday, 25 April 2015

Report: Men's Health Women's Health Night Run 2015

Tarikh: 21 March 2015 | 8pm | Sabtu
Tempat: Putrajaya, Selangor
Jarak: 12km | 59.29.30

Men Health Women Health Night Run 2015

Sambungan catatan dari siri jelajah Gua Tempurung di Gopeng, Perak

Nasi Lemak
Event yang tiada dalam perancangan. Kebetulan ada majlis kenduri di rumah bapa saudara - PakTeh pada 21 Mac. Anak PakTeh yang bongsu. Sudah agak lama tak ziarah - lebih 10 tahun. Kali akhir rasanya sebaik selesai kenduri kahwin dengan cikgu. Ketika tu kami ronda pusing ke rumah saudara2 sambil meperkenalkan pasangan.

Sebaik selesai SPM pada tahun 1992, aku ke Seremban membantu pakteh serta sepupu  menjual nasi lemak. Sambil menimba pengalaman berniaga, Pakteh memberi upah komisen hasil jualan nasi lemak. Nasi lemak PakTeh cukop terkenal sekitar 90an. Jualan pagi pada 4 lokasi sekitar bandar Seremban dan Ampangan sentiasa habis. Begitu juga pada waktu malam.

Sehingga keluar keputusan SPM, aku kembali semula kampung.

Lari malam.
Lama aku tak berlari di sekitar ibu negara. Kali terakhir pada 20 December 2013 di Cyberjaya Resolution Run. Dok di utara/Kedah aku lebih terarah sekitar selatan Thailand yang menawarkan kos yang agak rendah tanpa perlu pendaftaran awal.

Hujan turun renyai2 ketika sampai di tempat permulaan di hadapan Istana Kehakiman. Kitaorang cari pot yang sesuai berdekatan dengan start/finish line. Sebagai musafir aku tangguh Maghrib ke isya, jadi aku penuhkan masa untuk warm-up dalam senya yang dingin.

Sasaran larian kali ni - Fun Run. Jadi aku bawa bersama cap harimau. Tepat 8pm, peserta dilepaskan. Sambutan cukop ramai, rasanya 3~4 ribu orang. Stopwatch di tekan lewat 2 minit sebaik langkah tiba digarisan permulaan.

Pada km2, ada peserta dari luar negara datang lari bersama. Mulanya kami diam seketika sambil menilai pace masing-masing. Kemudian dia mula menegur. Rupanya dia pelancong dari Jakarta datang seminggu yang lalu. Dapat tahu MHWH-NightRun melalui internet dan beliau tak sempat daftar. Malam tu.. "dia lari malam"

Hampiri km4@water-station yang pertama, beliau perlahankan pace dan memberi isyarat supaya aku teruskan tanpa menunggu.

Berseorangan layan laluan yang berbukit, naik/turun dan jalan tar rata. Kemudahan water-station, panduan laluan, traffik dikawal dengan baik. Sememangnya membolehkan aku beri tumpuan penuh pada pace yang jarak berbaki 6km sahaja.

Kebiasaanya pace aku bermula lewat pada km2 yang pertama. 2km terakhir, aku kerah kederat setakat yang termampu. Ada ketika aku terasa tiada kaki disebabkan kedua-duanya bergerak laju secara automatik.

Goodies beg, medal, pisang dan recovery drink diberi sebaik tamatkan jarak larian 12km di bawah 60 minit. Bergambar seketika bersama keluarga@Putrajaya sambil hilangkan peluh, kitaorang teruskan perjalanan pulang ke Kedah sebab esok\ahad mula persekolahan bagi penggal ke-2.

Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Pelepasan peserta 12km
Men Health Women Health Night Run 2015
Pelepasan peserta 5km
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015
Men Health Women Health Night Run 2015

Labels:

Wednesday, 15 April 2015

Quote of the Day

I run for hope
I run to feel
I run for the truth, for all that is real
I run for your mother, your sister, your wife
I run for you and me my friend
I run for life
- Melissa Etheridge, "I Run For Life" lyrics

Race Against Time: Run For Life.
5 June 2011 | Batu Feringgi, Penang

Labels:

Sunday, 12 April 2015

Jelajah Gua Tempurung

Tarikh: 19 Mac 2015 | 9:15am | Khamis
Tempat: Gua Tempurung, Gopeng, Perak
Terlibat: Sekeluarga.

3 hari sebelum habis cuti penggal pertama persekolahan. Kebetulan ada majlis kenduri di Seremban, Negeri Sembilan. Jadi aku penuhkan aktiviti untuk sekeluarga, keluarga dan aku sendiri - racing berlari.

Yang ni part aktiviti sekeluarga.

Gua Tempurung

Secara ringkas, Gua Tempurung adalah gua batu kapur terpanjang di Semenanjung Malaysia - 3km. Terdapat aliran sungai sepanjang laluan didalam gua. Dilengkapi dengan lampu, tangga  dan titi serta kemudahan awam. Pelbagai batu stalagmit dan stalaktit dapat ditunjukkan pada bebudak sambil bercerita tentang kejadian batu tersebut. Keterangan lanjut boleh di google atau - www.ipoh-city.com/attraction/Gua_Tempurung

Gua Tempurung
Gua Tempurung
Gua Tempurung
Gua Tempurung
Gua Tempurung

Kitaorg ambil pakej 'Grand Tour'. Tempoh penjelajahan adalah 3 1/2 jam meliputi  keseluruhan gua dan 100% basah kata pengendali kaunter. Pakej ini dibuka pada jam 9am hingga 11:30am sahaja. Jadi jika bercadang ke sini untuk 'grand tour' pastikan datang awal pagi, pakai pakaian rekreasi, pakai kasut/selipar bertutup, bawa baju salinan, bawa lampu suluh seeloknya headlamp serta bekalan nasi. Sebab lepas keluar dari gua pasti lapar gila.

Walaubagaimana pon terdapat gerai makan disitu, cuma bagi yang berkeluarga seperti aku + kos grand tour + tour ke Kuala Geroh, agak terhad budgetnya.

Gua Tempurung
..image ihsan dari www.ipoh-city.com

Pemandangan didalam gua cukop cantik dengan formasi batu kapur stalagmit dan stalaktit. Disinari oleh lampu2 eletrik dan tangga memudahkan pergerakkan terutama bagi kanak2. Juru pandu menerangkan pelbagai infomasi tentang kejadian batu2 dan sejarah gua yang pernah dijadikan lokasi persembunyian komunis dan juga perlombongan bijih timah.

Teringat aku lawatan ke gua Phu Pha Phet di Satun tahun lalu ketika perjalanan pulang dari 4th. Andaman Half Marathon 2014.

Selesai lawatan darat, juru pandu bawa peserta pakej 'Grand Tour' melalui laluan sungai di dalam gua. Disini kitaorg ambil peluang sambil mandi dan berjalan. Laluan sungai cetek sahaja. Aishah yang berumur 3 tahun mampu redah tapi aku banyak piggyback dia.

Gua Tempurung Gua Tempurung Gua Tempurung
Gua Tempurung
Gua Tempurung

Ada pelbagai laluan sungai yang memerlukan peserta merangkak, menyelam dan ada juga mengelonsor - Cukop menarik. Bagi aku aktiviti sebegini akan lebih mengeratkan hubungan kekeluargaan kerana sepanjang penjelajahan kitaorang perlu saling bantu membantu.

Jam 1pm lebih baru kitaorg selesai jelajah gua. Juru pandu tamatkan lawatan dan tunjukkan laluan sungai keluar ke gua. Kitaorg ambik kesempatan untuk mandi sungai didalam gua - Airnya jernih dan sejuk.

P/S: Sepatutnya aktiviti seterusnya adalah ke Kuala Geroh untuk melihat bunga rafflesia dan rama-rama Raja Brooke tapi masa tak mengizinkan - Insyallah pada catatan yang berikutnya. Kitaorg terpaksa ke Melaka untuk hadiri majlis kenduri dan Putrajaya untuk larian malam - Men Health Women Health Night Run 2015.

Aktiviti keluarga - Hadiri majlis kenduri sepupu di Seremban, Negeri Sembilan


Waris Tok Awang

Aktiviti aku+sekeluarga - Catatan Men Health Women Health Night Run 2015

Men Health Women Health Night Run 2015

Labels: , , ,

Tuesday, 7 April 2015

Larian Perdana PMINT 2015

Larian Perdana PMINT

Date: 23 May 2015 | Saturday | 8:00am
Venue: Dataran Taman Awam Batu Buruk, Kuala Terengganu, Terengganu
Distance: 10.4km and 6.3km
Website: www.pmint.gov.my

Low registration fee RM10 and RM5 for school kids. But OPEN for Terengganu resident only. Detail and registration form available from website above.

Labels: , ,

Monday, 6 April 2015

Nelayan di Tanjung Dawai

Sabtu | 4 April 2015 | 8:15 pagi - Amir, Yusri dan aku.

Cross training pagi ni :)

Turun ke laut cari sotong dan udang dengan jiran taman. Air laut tenang kata jiran semalam. Jadi aku turut serta bertiga ke jeti Tanjung Dawai pagi ni.

Banyak udang berbanding sotong dan ketam. Tapi udang lipan berada pada posisi teratas - buat kuah mee sedap.

Sesekali dapat melarikan diri dari rutin harian.. ianya amat membantu sambil menyelami kehidupan nelayan.

Tanjung Dawai
Tanjung Dawai
Tanjung Dawai
Tanjung Dawai
Tanjung Dawai

Labels: , ,

Sunday, 5 April 2015

Quote of the Day

At mile 20, I thought I was dead. At mile 22, I wished I was dead. At mile 24, I knew I was dead. At mile 26.2, I realized I had become too tough to kill.

- Unknown

Kuala Lumpur International Marathon 2005
06 Mac 2005 | Dataran Merdeka
My first full marathon

Labels:

Report: Penang Hot Air Balloon Run

Date: 21 February 2015 | 7:00am | Saturday
Venue: Padang Polo, Penang
Distance: 6km fun run with Alauddin and Jasmin.

Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015

Selepas 3 minggu berturut racing bersama rakan2 di Hatyai pada 1 Feb, Betong Mini Marathon pada 8 Feb  dan full marathon di Suratthani pada 15Feb dengan Aznan, rasanya aku perlu luangkan masa bersama keluarga. Kali ni aktiviti Fun Run bersama anak-anak sambil menikmati belon udara panas di Padang Polo, Penang.

Aku register Alauddin dan Jasmin dalam kategori 7km sekolah manakala aku sebagai pacer.

Selesai subuh 6:35am di Masjid Negeri, kitaorang bergegas mencari parkir di Hospital Besar P.Pinang. Ketika bersiap-siap, Jasmin terpaksa ke tandas. Zup-zap-zup-zap.. sampai starting line pada jam 7:15am. Acara larian telah pon dilepaskan pada jam 7 tadi.

Baju, kasut, mental pon dah ready nak lari.. jadi aku ajak Alauddin dan Jasmin berlari mengikut laluan acara menuju ke Kebun Bunga dan u-turn kembali ke Padang Polo.

Perlahan-lahan kita potong beberapa peserta veteran yang berjalan kaki.Jika dicongak ketinggalan 20 minit, secara purata kita-orang dijarakkan lebih kurang 4km. Melebihi separuh jarak laluan. Ketika KM ke-2, kelihatan beberapa pelari utama  di seberang jalan telah menuju ke garis penamat.

Aku dan Jasmin cuma habiskan separuh laluan manakala Alauddin pacing bersama warga emas dan dapat habiskan jarak larian.

Azuan dan Aliff sekeluarga juga turut serta bersama mengambil bahagian sambil melihat Belon Udara Panas yang julung kali diadakan di Pulau Pinang.

Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Aliff dan sekeluarga
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Azuan bersama anak sulung
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Bersama rakan larian
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015
Penang Hot Air Balloon Fiesta 2015

Labels: ,